Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ZEN MESO, ZEN KOSTI

Priredio Pol Reps
 
       
  Kada bi zen imao svoje svete spise, onda bi ova kolekcija zen tekstova, kao i sanskritskih rukopisa koj su im prethodili, mogla da polaze pravo na to da bude uključena u njih. Ovde su u jednoj knjizi sakupljena sva iskustva zena, njegove zagonetke i prikazi stupnjeva svesnosti, zajedno sa sličnim učenjima koja su vekovima starija od zena. Ovi odlomci navode čitaoca da duboko uroni u svakodnevni život i otkrije izvor svog bića.

Prva knjiga Stotinu i jedna zen priča, prati doživljaje zen učitelja i njihovih učenika koji su u poslednjim sedamsto godina tragali za satorijem ili prosvetljenjem.

Druga knjiga je čuveni Mumonkan, kolekcija zagonetki koje su zen učitelji koristili da bi svoje učenike doveli do prosvetljenja, a Deset bikova, ilustrovana od strane jednog od najvećih japanskih umetnika drvoreza, sadrži komentare o stupnjevima svesti na stazi prosvetljenja.

Četrvta knjiga, Usredotočenje, predstavlja prevod sa sanskrita jednog drevnog učenja koje je u Kašmiru opstalo do današnjih dana, i od kojeg, po svoj prilici, zen vodi poreklo.
 
     
   
   
 

Knjigu je objavila izdavačka kuća "Babun"

IP BABUN
p.fah 192
11001 Beograd 6
E-mail: babun@sezampro.yu

 
   
 
ZEN I BORILAČKE VEŠTINE

Tajsen Deshimaru
 
       
  Tajsen Deshimaru je, došavši na Zapad kao autentični zen učitelj, ubrzo postao kultna figura kako za poklonike borilačkih veština koji se zanimaju za duhovni razvoj i zen, tako i za širu intelektualnu publiku. Osim učenja zena u knjizi on posebno baca svetlost i na drevno učenje samuraja.

Tajsen Deshimaru je rođen u Japanu kao potomak stare samurajske porodice. Od svog velikog učitelja Kodo Savakija primio je Prenos Uma Umu, i to kada je njegov učitelj bio na samrti. Godine 1967, Roshi Deshimaru otputovao je u Francusku gde je podučavao u svojstvu glavnog misionara Soto Zen škole sve do smrti 1982. godine.
U Evropi je naučio kako da istočnjacke koncepte učini shvatljivim zapadnjačkom umu. Jedan od rezultata njegovih nastojanja u tom pravcu predstavlja i ova knjiga - niz lekcija, pitanja i odgovora, te koana (zagonetki u kojima je naznačeno neko osnovno načelo) koji pružaju praktičnu mudrost svim učenicima borilačkih veština - kendoa, aikidoa, džudoa, jai-doa, ili streljaštva - kao i čitaocima zainteresovanim za Zen.
 
     
   
   
 

Knjigu je objavila izdavačka kuća "Babun"

IP BABUN
p.fah 192
11001 Beograd 6
E-mail: babun@sezampro.yu

 
   
 
ZEN
i veština gađanja iz luka

Eugen Herigel
 
       
  Kada se govori o gađanju iz luka i drugim veštinama koje se upražnjavaju u Japanu, najbitnije je istaći da one ne služe samo praktičnim ciljevima već podrazumevaju razvoj svesti, koji valja dovesti u vezu sa krajnjom stvarnošću.

D.T. Suzuki je kazao: "Da bi neko uistinu postao majstor gađanja iz luka nije dovoljno tehničko znanje. Tehnika mora da bude prevaziđena tako da umešnost postane neka vrsta 'nemoguće veštine' koja izranja iz nesvesnog. U slučaju gađana iz luka to znači da strelac i meta više nisu dve suprotstavljenje stvari, vec jedna jedina stvarnost. Strelac iz luka nije svestan samog sebe, činjenice da mu predstoji zadatak da pogodi krug ispred sebe. Ne, to je sasvim različito od svega što bi se moglo postići pukim uvežbavanjem veštine gađanja iz luka. To drugo, što pripada jednom sasvim drugom poretku, naziva se satori..."
 
     
   
   
 

Knjigu je objavila izdavačka kuća "Babun"

IP BABUN
p.fah 192
11001 Beograd 6
E-mail: babun@sezampro.yu