Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

ROBERT ANTON VILSON-SEMANTIČKI TERORISTA
 
napisao Ilija Vaph

 


Započeti priču o jednom od najluđih pisaca 20.-og veka tipičnim biografskim informacijama možda deluje kao blasfemija,ali moramo da ispoštujemo neku kakvu-takvu formu.

Junak naše priče rođen je 1932.-u Bruklinu,Njujork,usred velike depresije, a najranije detinjstvo proveo je u Gerritsen Beach-u,maštajući o tome da postane pisac,što je bilo u kontrastu sa katoličkim obrazovanjem kojem je bio izložen. Da bi se ratosiljao tog negativnog uticaja,Bob je rešio da postane inženjer, upisao je Bruklinsku politehničku školu,a zatim je nastavio sa školovanjem na Njujorškom Univerzitetu,gde je studirao matematiku i inženjerstvo. Paralelno je bio primoran da se bavi najrazličitijim poslovima, bio je inženjerski pomoćnik, prodavač, čak je jedno vreme proveo kao vozač ambulantnih kola(!). Oženio je 1958. Arlin Rili(Arlen Riley )takođe freelance pisca, sa kojom je imao četvoro dece. Jedno vreme je bio urednik Playboy-a, a tokom svoje karijere napisao je 35 knjiga,kao i mnoštvo članaka, scenario za predstavu Wilhelm Reich in Hell, ilustrovane scenarije Reality is What You Can Get Away With i The Walls Came Tumbling Down...

Jedna od knjiga po kojoj će RAW definitivno biti upamćen je The Illuminatus! Trilogy,koju je napisao zajedno sa Robert Šiom(Robert Shea) koji je takođe bio urednik na Plejboj Forumu.Knjiga je zamišljena kao ispitivanje američke opsednutosti teorijama zavere,ali i sama je postala jedan od klasika tog ug žanra. Trilogija je podvučena setom pravila koja definišu Selinove Zakone(Celine's Laws), anarhističke principe koje bi bilo zanimljivo ovde navesti:

-NATIONAL SECURITY IS THE CHIEF CAUSE OF NATIONAL INSECURITY!

-ACCURATE COMMUNICATION IS ONLY POSSIBLE IN A NONPUNISHING SITUATION.

-AN HONEST POLITICIAN IS A NATIONAL CALAMITY.

Više o ovim tezama pročitajte na : http://www.bkmarcus.com/belief/celine/

Whirlwind dešavanja i miks stvarnih i potpuno suludih ideja koje čine ovu knjigu je nezahvalno ovde navoditi,stoga je potražite gdegod nalazite knjige u elektronskom formatu,pošto se ovde niko nije smilovao da je objavi.

Knjiga je dobila 1986. Prometheus Hall of Fame nagradu za SF, prevođena je u nizu zemalja, Ken Kembel(Campbell) ju je adaptirao za pozorište što je mutiralo u desetočasovnu epsku dramu. Takođe postoji i strip-adaptacija, kao i Illuminati roleplay i trading-card igre sa kartama.

U ostala značajnija dela spadaju Cosmic Trigger, praktični vodiči za izmenu svesti Prometheus Rising i Quantum Psychology, kritika uvrnute stvarnosti The New Inquisition, okultni roman Masks of the Illuminati, kao i sprdačina sa religijom pod nazivom Principia Discordia čiji prevod na srpski se može naći na http://www.haotika.com/ ,...

Stari Bob bio je decenijama posvećen istraživanju strukture ljudske svesti, kao i svemu direktno ili indirektno impliciranim time,što predstavlja gigantski presek ljudske misli i strategija promene percepcije.Psihodelija i psihologija, Gurđijev i Krouli,agnosticizam i anarhističke teorije zavere samo su mali izvod tema od kojih RAW gradi svoj univerzum. Bio je dugogodišnji prijatelj pionira istraživanja psihodelika na ljudsku svest, Timotija Lirija(Timothy Leary),čiji je priručnik Psihodelično Iskustvo nedavno izdala IP Esotheria. Osnivač je Maybe Logic Academy na kojoj se uzučavaju Kroulijev Tarot, radovi Philip K. Dick-a,moderna propaganda, astrologija, knjige Starhawk, kontrakultura, kao i Vilsonovi radovi.

RAW je preminuo 11.Januara 2007.,i jedna od zadnjih poruka prijateljima i ljudima koji su ga podržavali bila je:

"Keep the lasagna flying!"

 

Robert Anton Wilson - Prometheus Rising,Quantum Psychology

Kada imamo u vidu da je prva novela ovog pisca,Illuminatus Trilogy, koja je reklamirana kao "a fairy tale for paranoids" (bajka za paranoične), iako rad fikcije, postala klasik za sve ljubitelje teorija zavere,takođe znajući neumornu prirodu starog Bob-a, kako su ga kasnije zvali, pustinjski tornado ideja izloženih u knjizi koju prikazujemo, ima, za nas inicirane, predvidivost laganog vetrića.

Strukturno, knjige su zasnovane na Lirijevom modelu ljudske svesti (Timothy Leary, psiholog, pop ikona i osuđivan istraživač uticaja psihodeličnih supstanci na ljudski um), ali Wilson, kao vrsni pripovedač, sa šokantnim i blago ciničnim smislom za humor i totalnim nepoštovanjem prema svim klišeima kojih se možete setiti, neumorno plete mrežu kojom mapira nestruktuirani prostor između mističkih iskustava jogija, radova Gurđijeva, ideja kvantne fizike, tunela percepcije, teorija o akceleraciji akumulacije znanja, literarnih ideja Berouza i Džojsa, stare ljubavi autora-teorija zavere i još gomila stvari koje bi "jedan čovek u hiljadu trebao da zna ".

RAW je bio (preminuo je januara 2007.) čovek nepresušne inspiracije i optimizma koji zasenjuje. Njegovi radovi se čitaju sa podjednakom strašću i fascinacijom kao onda kada su originalno objavljeni, što za svakog pisca mora biti ultimativni kompliment. Nadam se da život posle smrti postoji, jer sam siguran da će lucidni komentari ovog lingvističkog teroriste i anđele nagnati na manični smeh.

 

Robert Anton Wilson - Masks Of The Illuminati

He has done it again!

Definitivno jedan od najlucidnijih pisaca 20og veka, RAW udara ponovo, ovog puta puštajući nad svet magičnu priču koja ima za osnovu "sve ono od čega su snovi sačinjeni". Glavni likovi su mudro izabrani predstavnici različitih škola misli-Džejms Džojs, Albert Ajnštajn, i adept misticizma, sir Džon Bebkok. Priča je mozaična i izaziva širok opseg asocijacija za sve makar ovlaš upoznate sa zapadnjačkom ezoteričnom tradicijom, slike se nižu, a priča svakom stranom biva sve dublje usađena u um čitaoca. Furiozni kraj preispituje veliki broj izrečenih stvari u ovoj divnoj knjizi, zbog čega je još više cenim.

Lično, ne znam za bolju i upečatljiviju studiju sveta magije i drevne mudrosti upakovanu u kontemporarnu prozu. Nisam sposoban da u ovom trenutku dam bolju preporuku od toga. Naravno,ovo je samo vrh ledenog brega,ono je što predpostavlja svako malo upoznatiji. Zanemarite ove skromne redove hvale, i potražite ovu knjigu na bookz kanalima underneta. And beware of things that gae bump in the night!

Dobar intervju

http://www.mungbeing.com/issue_1.html?articleID=62

 

Fansajtovi i baze tekstova

http://www.rawilsonfans.com/

http://www.rinf.com/articles/robert-anton-wilson.html

http://www.deepleafproductions.com/wilsonlibrary/index.htm

Bibliografija

Playboy's Book of Forbidden Words (1972)

Sex and Drugs: A Journey Beyond Limits (1973)

The Sex Magicians (1973)

The Book of the Breast (1974)

The Illuminatus! Trilogy (1975) (with Robert Shea)

The Eye in the Pyramid

The Golden Apple

Leviathan

Cosmic Trigger I: The Final Secret of the Illuminati (1977)

Neuropolitics (1978) (with Timothy Leary and George Koopman)

The Game of Life (1979) (with Timothy Leary)

The Illuminati Papers (1980)

Schrödinger's Cat Trilogy (1980-1981)

The Universe Next Door

The Trick Top Hat

The Homing Pigeons

Masks of the Illuminati (1981)

The Historical Illuminatus Chronicles

The Earth Will Shake (1982)

The Widow's Son (1985)

Nature's God (1991)

Right Where You Are Sitting Now (1983)

Prometheus Rising (1983)

The New Inquisition (1986)

Wilhelm Reich in Hell (1987)

Natural Law, or Don't Put a Rubber on Your Willy (1987)

Coincidance (1988) {ISBN 1561840041}

Neuropolitique (1988) (with Timothy Leary & George Koopman) [[revision of Neuropolitics]]

Ishtar Rising (1989) [[revision of The Book of the Breast]]

Semiotext(e) SF (1989) (editor, with Rudy Rucker and Peter Lamborn Wilson)

Quantum Psychology (1990)

Three-Fisted Tales of "Bob" (edited by Ivan Stang) (1990) (one of several contributors)

Cosmic Trigger II: Down to Earth (1991)

Reality Is What You Can Get Away With: An Illustrated

Screenplay (1992)

Chaos and Beyond (1994) (editor and primary author)

Cosmic Trigger III: My Life After Death (1995)

The Walls Came Tumbling Down (1997)

Everything Is Under Control (1998)

TSOG: The Thing That Ate the Constitution (2002)

Email to the Universe (2005)

 

Back

Ilija VAPH

ilija666@gmail.com

http://izopstenik666.mojblog.co.yu