Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

MORALNE LEKCIJE IZ ISTORIJE HOLIVUDA
 
Aurelius

Pedesetih godina prošlog veka na plimi hladnog rata Amerika je ušla u jedan od najmračnijih perioda u svojoj istoriji. Era "Makartizma" karakteristična je po antikomunističkoj histeriji, progonu navodnih levičara, liberala, uz inkvizitorske metode, potkazivanja i denuncijacije. Ni Holivud nije bio pošteđen, bilo je sumnjičenja, progona, a nekim filmskim stvaraocima zabranjen je rad.

Presednik udruženja filmskih reditelja Džozef Mankijevič nije se složio sa inicijativom da se potpisuje nekakva izjava o lojalnosti i odmah su krenule glasine kako je "rozikast". Počele su priče o njegovoj nepodobnosti. O tome se raspravljalo na sednici udruženja koja je potrajala nekoliko sati. Grupa predvođena Sesilom De Milom tražila je da bude smenjen. Mnogi su se pitali šta o tome misli Džon Ford koji je bio jedan od najstarijih i najuglednijih članova udruženja. Ford je sedeo negde u zadnjim redovima. Važilo je pravilo da se svaki govornik predstavi. Konačno Ford je ustao i rekao "Ja sam Džon Ford, ja pravim vesterne". Zatim je pohvalio De Mila kao reditelja koga američka publika najviše voli i koji najbolje ume da zadovolji njen ukus. Zatim je rekao: " Ali je te Si Bi ne volim, i ne dopada mi se ovo što si danas govorio. Zato predlažem da izglasamo Džou poverenje i odemo kući".

Tako su i uradili.

Ford se u ovom testu iz života pokazao kao nesvesni posvećenik, kako Štajner opisuje ljude koji u svakodnevnom životu primenjuju duhovna načela. K Kao što uči Ji Đing moral, imenica koja nema množinu, a ne ideologija štiti nas od zla. Vreme "Makartizma" bilo je vreme probe za mnoge. Naravno Ford je posvećenik i zbog toga što se u njegovim filmovima veliča snaga karaktera, njihova poruka je neposredna i topla, pa su mnogi od njih ne samo remek dela filmske umetnosti već i primer stvaralaštva koje ima duhovnu vrednost.

Džon Ford je rođen 1. februara 1894. godine u Kejp Elizabetu, država Mejn, SAD, kao Džon Martin Fini. U vreme kada reditelji nisu kontrolisali montažu svojih filmova, a producenti nisu u potpunosti kontrolisali reditelje, snimio je stodvadesetdevet filmova. Iako je voleo da se predstavlja kao reditelj vesterna režirao je puno filmova drugih žanrova. Opravdano se smatra najvećim rediteljem klasičnog Holivuda. Glumci su ga zvali "Coach" i "Admiral", a Indijanci iz plemena Apači dodelili su mu titulu poglavice po imenu "Ni Džone" (veliki vojnik).

 

  Back