Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
     
 

DEVETA KAPIJA
Pregled filma kroz ličnu perspektivu - Miro
 


Film Romana Polanskog Deveta Kapija (The Ninth Gate), može se slobodno reći ostavio je jak utisak na svakog pojedinca koji se udostojio da pogleda film od početka do kraja i pri tome pokušao da koristi mozak. Uzevši za činjenicu da Polanski ništa nikad nije uradio bez nekog smisla, ako kopamo po bilo kom njegovom delu uvidećemo jednu priču ali i jos jednu drugu priču koja je uvek negde ispod površine.

U filmu Deveta Kapija je njegov dvosmisao dostigao svoj vrhunac. Većini ljudi se dopada film ali tako đ e više od pola onih koji su ga pogledali shvataju da im nešto nije jasno, kao da ima nešto što nisu razumeli ali nekako ne žele da pitaju, misleći da su ga drugi razumeli, pa da ne ispadnu neznalice. Istina je da sama priča nosi jednu, ne samo simboliku nego veoma duboku filozofiju, svesno ili nesvesno. U daljem tekstu, pokušaću da dokažem svoju tvrdnju, razlog za to nemam osim da vežbam pisanje i rad uma sa povezivanjem simbola.

Dakle počnimo od početka...

Film je ura đ en prema romanu autora Artura Pereza (Arturo Perez-Reverte), koji nosi naziv "The Club Dumas".

Cela priča počinje od same zabranjene knjige koju je napisao Aristide Torchia u 17 veku. Naravno Aristide je izmišljeni lik prema kome se knjiga Artura Pereza odnosi kao prema stvarnom istorijskom liku. Prema navodima Pereza, Torchia (izmišljeni lik) je ro đ en 1620 i učio je zanat izdavača u Lejdenu (Leyden - grad u Južnoj Holandiji) kao pomoćnik u Elzevir familiji.

Na momenat ćemo se osvrnuti na Elzivir Familiju. Ova Familija nije izmišljena i zaista potiče iz Holandije, ova porodica se bavi izdavanjem knjiga od kraja 16. veka, kroz 17. i 18. vek i verovali ili ne sve do danas!!!

Porodični posao započinje Lodewijk Elzevir (tako đ e nazvan i Louis), ova kuća se bavila izdavanjem Grčkih, Latinskih i Francuskih Klasika tog vremena na veoma kvalitetnom papiru, u kožnim povezima i dodatnim ukrasima.

Njihov rad je bio na daleko poznat ali veoma često su imali i problema sa cenzurom pa su dela potpisivana drugim imenom (Pierre Marteau je jedan od pseudonima izmišljen od strane Jean Elzevira). Zašto pseudonim i koje su to knjige izdavali? Pierre Marteau je bilo ime za koje su se mnogi pitali tokom tog vremena, naknadno je otkriveno da je u pitanju porodica Elzivir. Dok je ova porodica izdavala klasike koji su zbog izdanja imali dobru cenu na tržištu, pod imenom Marteau izdavane su knjige koje su šokirale širu javnost. U pitanju su dela Protestanske misli, Erotske priče, Političke Satire i uopšte sve ono što je bilo Tabu toga vremena. Knjige su širile uvek neku novu misao i razbijala bilo koja ograničenja.

Louis Elzevir, osnivač porodičnog posla, obično je za simbol koristio Grb Ujedinjene Provincije, Orla koji je držao sedam zvezda uz moto: Concordia res parvae crescunt.

Oko 1620. godine Leiden Elzevirs usvojio je nov symbol, poznat kao le Solitaire, ili Hermit (pustinjak), sa vencem od Hrastovog lišća i vinove loze sa motom: Non solus. Tako đ e je koristio i sliku palme uz moto:

Assurgo pressa. Elzevirovi u Amsterdamu koristili su stalan symbol Boginje Minerve sa Sovom, štitom i maslinovom granom uz moto: Ne extra oleas.

Dakle vratimo se do Torchia koji se prema nastavku Perezove priče vratio u Veneciju (Venice) gde je izdao manja dela o filozofiji i ezoteriji.

1666. godine Torchia je izdao De Umbrarum Regni Novem Portis (Devet Vrata do kraljevstva Senki - The Nine Doors to the Kingdom of Shadows). Delo se baziralo na Delomelanicon, or Invocation of Darkness (invokacija Mraka), koje je prema tvrdnjama pisao lično Lucifer i koje je dopuštalo čitaocu da samonuje - prizove Đavola.

Inkvizicija je, prema nastavku priče zbog ovog dela osudila Torchia za magiju i Veštičarstvo i spalila ga na lomači 1667. godine.

Kritičari Perezovog dela su jasno uvideli da je lik Torchia i ceo njegov život zapravo vi đ enje Giordana Brunoa (Giordano Bruno), koji je spaljen kao Heretik 1600. Bruno je jedan od pionira Hermetičke misli, oslanjajući se na Kopernika, Platona i stara učenja o simbolima i Astrologiji, Bruno je prvo bio izopšten od strane crkve da bi ga zatim i spalili.

Dakle upoznati smo sa veoma čudnim segmentima knjige, misli se na radove zaista poznate i istorijski stvarne porodice kao i lika koji predstavlja tako đ e jednog stvarnog pionira Hermetizma u zapadnom svetu.

Vratimo se filmu...

Postoje tri knjige i svaka u sebi poseduje devet slika, ali samo su tri u svakoj delo Lucifera - Jutarnje zvezde. Znači imamo tri knjige i u svakoj su tri korisne slike, odnosno imamo tri trijade, koje možemo uočiti u Kabalističkoj filozofiji. Pogledajmo pobliže same likove...

Boris Balkan - ličnost koja karakteriše tragaoca, očajnog za poslednju šansu da se približi Besmrtnosti kroz saznanje dobijeno kroz radove Lucifera. Slike za knjigu je radio umetnik Francisco Sole. Poseduje jednu od tri knjige i poseduje znanje o ostalim knjigama koje su mu potrebne. Tokom svog puta koristi mladog detektiva i vešto uništava svaki primerak nakon dobijenih informacija. Svoje žrtve je pore đ ao na veoma zanimljiv način i kroz očiglednu simboliku. Boris Balkan je spreman za revoluciju promena i želi da on bude taj koji ce preći taj put, i ako mu to nije pošlo za rukom, jer to jednostavno nije bilo moguće sa starom formulom koju je koristio.

Bernie - Sitni diler knjiga i prva žrtva cele priče. Prona đ en je ubijen u položaju Obešenog čoveka, slike koja se nalazi u Knjizi ali se više uopšte ne pojavljuje (?). Ovo je simbol Smrti ali i simbol početka, priče i promena. Jedina žrtva oko čijeg ubice se prema filmu može samo špekulisati sa nesigurnošću. Predstavlja tipičan ostatak prošlih vremena i metoda kroz patnju, neoženjen (impotentan), bez dece, zadubljen u knjige, nezadovoljan i umire mučenički.

Victor Fargas - Stari muzičar, kolekcionar i pustinjak. Siguran u svojoj samoći sa sećanjima prošlih vremena. Posedovao je sledeći primerak knjige zbog koje je bio ubijen i ostavljen u manjem ribnjaku. Simboli prošlog eona kroz pustinjaka i simbol ribe. Povezanost sa elementom Vode.

Baroness Kessler - Poseduje drugu knjigu, očigledno je da je bila u vezi sa Borisom Balkanom i da se podsmeva Liani Telfer jer otišla je mnogo dublje u svojim istraživanjima i davno je ostavila pomenuti Kult iza sebe kao uspomenu iz Mladih dana. Udavljena je završila u vatri. Predstavlja simbol znanja starog učenja. Zadavljena da bi ćutala i prisutan je Element Vatre.

Liana Telfer - Ona je Sveštenica Kulta koji očigledno nema više svoju funkciju osim prepuštanju uživanjima telesnog zadovoljstva. Ne poseduje znanje i ubeđena je da joj je knjiga koju je nekad posedovala (ali zatim i izgubila) veoma neophodna za nastavak radova. Ubijena je od strane Borisa Balkana, kao beskorisna i bez ikakvog znanja o samoj knjizi. Predstavlja poslednji simbol koji je uklonjen, devijacija starog učenja. Zadavljena je pentagramom koji je nosila oko vrata, pentagram je (bolno jednostavno rečeno) simbol Elementa Zemlje (mada je mnogo više od toga, ali prihvatićemo ga kao pentakl). I pored prvog simbola i tri elementa tu je i vredan student i žena (...boginja, Anđeo čuvar, skarletna žena...), ona koja nema ime.

Dean Corso - zbog lične koristi ulazi u priču koja mu celim tokom polako oblikuje život u veoma jasnom pravcu. On je mlad i nezavisan, oslobođen ograničenja, moralnim pravilima, slobodan od bilo kojih filozofija i vešt u preživljavanju. Mozemo reci da je vetrovit odnosno element Vazduh. Poseduje kolekcionarsko znanje ali ništa izvan tog okvira. On je vođen magičnom ženom kojom ćemo se pozabaviti kasnije u tekstu. Osvrnimo se na trenutak na simbole tarota, on je Luda, bezazlen i ide napred prema provaliji ne razmišljajući o posledicama. Kao takav, nezavisan i slobodan, mlad i potentan jedini je u stanju da pređe promenu koja predstoji. Naravno trenutak njegovog prosvetljujućeg saznanja je zaista prikazan prolaskom kroz kapiju u veliko beskonašno svetlo.

Devojka - predstavlja odgovarajućeg partnera, kao žena ona zna svoju prirodu u novom poretku. Ona je jaka i borbena, zavodljiva i jasno zna šta hoce. Simbol žene novog doba koja je odabrala svog muškarca, naravno potentnog. Otac - Boris Balkan Majka - Baroness Kessler Sin - Dean Corso Ćerka - Liana Telfer

JHVH - Jod He Vau He, (Jehovah) Semitsko Božansko ime koje se premešta na dvanaest načina (moguće uz zodijak), Jod - Otac, He - Majka, Vau - Sin, He - Ćerka. Prema ovom rasporedu, koji nije promenjen Eonima, bolje savladavamo i tarot i Kabalu. Naravno Semitski uticaj Hriscanske sekte se preneo i na one koji se protive samom Hriscanstvu, te se Semitizam preneo i na one koji dublje istrazuju, i pored bogate tradicije sopstvenih Evropskih predaka. Ovde je Ćerka kao i ostalim simbolima preobražaj majke. Liana je isto što je i nekad bila Kessler, ali sin je ovog puta nešto novo i u konfliktu je sa ocem mada ipak u određenoj vezi. Ali ovde se rađa nova ćerka koja u filmu ne nosi ime, ćerka koja vodi ka svetlu bez stida, dok je prošla (Liana Telfer) to radila prikriveno u odori, nova žena to radi otvoreno pod zvezdanim nebom. Car biva spaljen - Boris Balkan je mislio proći kroz devetu kapiju sam bez nove žene i time sam sebe spalio. Pogrešno je pore đ ao slike što je očigledno i nije protumačio poslednju sliku onako kako bi trebalo. Slike su očigledna aluzija na tarot.

Tarot karta Snaga, uvek je crtana kao žena koja otvara usta Lavu, koji simbolizuje Vatru i Snagu. Ovog Puta je karta prestavljena ocigledno kroz Babalon, žena koja jaše na Zveri držeći Knjigu, pravu Knjigu, Novu Knjigu.

On, Boris biva spaljen u vatri Lava razbijanjem lampe!

Dean Corso je u tom trenutku samo spaljivanja bio do pola u rupi na podu, on se simbolično ra đ ao dok je starac goreo.

Pogledajmo pobliže scenu, svo vreme se kroz film prikazuje slika napuštenog zamka sa jednom glavnim Kulom ogra đ enu sa četiri manje (prema elementima).

Kula je postojana ali napuštena, na kraju imamo sliku Kule koja se ruši u vatri, takodje Tarot karta, propast starog Eona koji je odneo svoje žrtve.

U pozadini gori staro a u prvom planu je prelepa Žena koja jaše Novog Muškarca u svojoj strasti.

Tarot karta Snaga se u novom rasporedu naziva strast i oslikana je sa Bludnicom koja jaše Zver koja podseća na starog Lava dok rukom pridržava Luč , Svetlo, Vatru koja donosi novo i sagoreva staro. Rekao bih da nema boljeg vizuelnog prikaza ove tarot karte od prikazane scene.

Tokom filma postavljeno je devet slika - karata, koje je ilustrovao sam Lucifer. Očigledno je da su postojale tri knjige sa po tri slike, tri po tri dobija se devet. One imaju i svoj raspored koji sledi:

1. SILENTIUM EST AUREUM - Silence is golden

2. CLAUSAE PATENT - Open that which is closed

3. VERBUM DIMISSUM CUSTODIAT ARCANUM -
The lost word keeps the secret

4. FORTUNA NON OMNIBUS AEQUE - Fate is not the same for all

5. FRUSTRA - In vain

6. DITESCO MORI - I am enriched by death

7. DISCIPULUS POTIOR MAGISTRO -
The disciple surpasses the master

8. VICTA IACET VIRTUS - Virtue is conquered

9. NUNC SCIO TENEBRIS LUX -
Now I know that darkness comes from light

Zanimljiv je raspored karata kao i značenja koje je Boris Balkan postavio i čitao u ključnoj i završnoj sceni ispred sebe na improvizovanom oltaru. Primetimo drugačije tumačenje kao i drugu postavku slika.

1. To travel in silence...

2. by a long and circuitous route.

3. To brave the arrows of misfortune...

4. and fear neither noose nor fire.

5. To play the greatest of all games...

6. and win, foregoing no expense...

7. is to mock the vicissitudes of Fate...

8. and gain at last the key...

9. that will unlock the Ninth Gate.

Da rezimiramo...

Prvi raspored nastao je tokom samog vrednog rada od strane Corsoa. On je putovao u tišini i vodio beleške. Prvu kartu je pravilno preveo Ćutanje je Zlato! Ovo nagoveštava da je i ostale karte preveo pravilno, odnosno objektivno. Raspored karata je prikazan u skladu sa scenama gde on sam otvara knjige ili mu drugi ukazuju na to.

Boris Balkan je poređao slike prema svojoj metodi, dakle staroj formuli. Ono što je isto u oba slučaja je da je prva i poslednja slika ista u oba rasporeda. Početak je isti i kraj je neizbežno isti ali putevi su različiti. Prema prevodu tekst sa latinskog je sledeći:

1. Silence is golden - Tišina je zlatna
2. Open that which is closed - Otvoriti ono što je zatvoreno
3. The lost word keeps the secret - Izgubljena reč čuva tajnu
4. Fate is not the same for all - Sudbina nije ista za sve
5. In vain - Uzaludno
6. I am enriched by death - Obogaćen sam smrću
7. The disciple surpasses the master - Učenik prevazilazi učitelja
8. Virtue is conquered - Vrlina je pokorena
9. Now I know that darkness comes from light - Sada znam da tama dolazi iz svetla

Balkanova interpretacija je izmenjena/prilagođena u sledeći tekst:

1. To travel in silence... - Putovati u tišini
2. by a long and circuitous route... - dugom i kružnom putanjom
3. To brave the arrows of misfortune... - ohrabriti strele nesreće
4. and fear neither noose nor fire... - i ne bojati se ni zamke ni vatre
5. To play the greatest of all games... - igrati igru nad igrama
6. and win, foregoing no expense... - i pobediti, unapred bez troškova
7. is to mock the vicissitudes of Fate... - i tako rugati se prevrtljivosti sudbine
8. and gain at last the key... - i konačno dobit ključ
9. that will unlock the Ninth Gate. - koji će otključati devetu kapiju

Zaključak

Biti obogaćen smrću predstavlja i raskid sa prošlošću, u samom umu Borisa Balkana taj pojam nije postojao. Pogrešno tumačenje karata i neizbežna smrt samo su simboli kojima se Polanski pozabavio u ovom delu. Složićemo se da karte u originalnom prevodu predstavljaju put koji je mladi detektiv prešao a Borisova interpretacija jasno opisuje njegovu ulogu u priči.

Polanski je ponovo ukazao na skriveno i ispoljio svoju genijalnost koja se u određenoj meri granici sa ludilom.

Malo je poznato da su u pitanju tradicionalni koncepti Evropskog Paganstva, o radjanju, promeni, zrelosti i smrti same prirode, krug koji su obozavali preci pod starim hrastovima. Ovo je samo delić i osnova za razmišljanje, rekao bih da postoji još puno toga sto bi se moglo reći o simbolima na ovim kartama kao i o redosledu zbivanja, ali neka se ovaj tekst završi samo na pomenama o mogućnostima.

 

Back

Tekst je postavljen uz dozvolu Fr. Aliona

Originalno je objavljen u Web Zinu Skakavac II 1

www.scribd.com