Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
   
 

Edain McCoy
 
Sandra Šabotić- Josephine


"Napredovanje u Vještičarstvu je kao kad se penjete sa tla do vrha ogromnog drveta. Što se više penjete, dostupne grane postaju sve divergentnije i brojnije. Mnogi prizori, zvukovi i mirisi će vas zaslijepiti i omesti. Neke tangencijalne grane će vam pružiti vrijedne lekcije, neke su gubitak vremena, a neke su tu samo za zabavu. Skoro sve od njih će vas na kraju dovesti tamo gdje želite da budete, ali svaki izbor koji napravite na putu je jedinstven za vaše iskustvo. Vaš uspon će znanje pretvoriti u mudrost. Nećemo se svi peti na drvo na isti način. Svaka grana neće odgovarati svakoj Vještici. Takođe, ne postoji zakon koji kaže ako ste propustili nešto zanimljivo nekoliko grana ispod, da se ne možete vratiti i istražiti je prije nego što nastavite da se penjete ... Vještica koja dosegne napredne nivoe Vještičarstva vodi napredan život. Ona zna da gladnu dušu uvijek treba hraniti znanjem ako želi da raste. Znanje se može pretvoriti u mudrost, a mudrost u duhovni napredak".

Edain McCoy "Napredno Vještičarstvo: idite dublje, dosegnite dalje, letite više"

Ove godine, za vrijeme ljetnjeg solsticija, Edain se ispela na vrh svog Drveta i u svojoj 61.godini, zbog komplikacije gripa, pošla u druge svjetove, ostavivši za sobom svoje bogato nasljeđe, zarazni humor i mudrost i žal svih ljudi koji su imali zadovoljstvo da je upoznaju i koji su o njoj govorili vrlo pohvalno i nadahnuto. Želja joj je bila da se njen pepeo sahrani u Circle Sanctuary, čija je osnivačica čuvena Selena Foks, o kojoj smo pisali u nekom od prethodnih brojeva.

Malo duži uvodni citat nije slučajan, već lijepo i u kratkim crtama govori o njenom sopstvenom Putu i izazovima na koje je vremenom nailazila. Naime, dijelila je sudbinu Silver Ravenwolf i takođe su je s vremena na vrijeme optuživali za ono što neki istoričari zovu "izmišljena tradicija", a koja je dosta prisutna u Neopaganizmu. Treba ipak uzeti u obzir činjenicu da dosta knjiga koje su pisane prije pojave i omasovljenja Interneta zaslužuju blaži tretman. Danas je svakako mnogo lakše i brže pronaći i provjeriti gotovo sve što nas interesuje. Mnoge stvari i koncepti koje danas povezujemo sa sabatima su moderne, iako djeluju staro. Na primjer, ideja da je "veo između svjetova najtanji na Samhain" zvuči bezvremeno iako je je to moderna ideja koja je pripisana prazniku. Svakako, ta "izmišljena tradicija" ima svoju svrhu jer popunjava rupe koje neumoljivi tok vremena (opet, duuuugo prije Interneta, kao i priznatih studija npr. Donalda Hatona (Donald Hutton)) zasigurno donosi. Ko stvarno može da zna šta se dešavalo u osvit civilizacije? Koliko su vjerodostojni, objektivni i kredibilni jedini preživjeli pisani izvori i dokazi? Zar ne izgleda da puno više stvari nagađamo, nego što pouzdano znamo? Mit je, kao i jezik, živa stvar koja se vremenom transformiše, ponekad na neobične načine, ali živi, što je dobro. Svakako, ne treba zaboraviti original. Što se Edain tiče, ona je u svojim odgovorima na prozivke (naročito ozloglašena knjiga bila je "Witta: An Irish-Pagan Tradition" ("Vita: irsko-paganska tradicija") objasnila da se radi o tradiciji koju je neko podijelio sa njom, a ona o tome kasnije pisala, u čemu nema baš ništa loše.

Edain se samoinicirala 1981. i nakon formalne inicijacije 1983 u jedan koven u San Antoniju, aktivno je učestvovala u paganskim i vještičarskim udruženjima.

Rođena je 11.avgusta 1957. kao Carol M. Taylor, u Indijani, SAD. Završila je istoriju 1990. a 2012. i master studije likovne umjetnosti, a za taj rad je i dobila pohvale. Zbilja svestrana žena, Edain je bila članica brojnih udruženja kao što su "Authors Gild",Romansijeri Amerike i Udruženje američkih prevodilaca, a spektar njenih interesovanja je bio skoro pa beskrajan. Nalazi se i kao referenca u "Savremenim autorima" (Contemporary Authors), "Ko je ko među američkim ženama" (Who's Who Among American Women) i "Ko je ko u Americi" (Who's Who in America). Za života je obavljala raznorodne poslove, pa je tako bila i finansijski savjetnik, prosvetni radnik, predavač muzičkog obrazovanja, broker, ali magija, pisanje i istraživanje su bila njena ljubav i primarna interesovanja. Za okultno se zainteresovala kao tinejdžerka, a istraživanje je nastavila tokom života. 2006. je dobila Sertifikat za paranormalna istraživanja, za istraživanje ukletih mjesta u Argentini. Veliku ulogu u oblikovanju njene ličnosti kao mlade djevojke imao je njen otac Donald, koji je bio svešteno lice jedne lijevo orijentisane mejnstrim sekte koji je ohrabrivao ljude da razmišljaju svojom glavom na vrlo zanimljiv način (više o tome u intervjuu za Llewellyn iz 2004.). Godine 2008. postala je Usui Reiki Majstor. Takođe, izučavala i magijske puteve od keltske magije, apalačke magije, do kuranderizma. Ipak, u Vještičarstvu i Paganizmu je našla fokus pisanja i predavanja. Objavila je preko 20 knjiga, a njena prva je izašla 1990. "Dama noći: priručnik mjesečeve magije i rituala" (Lady of the Night: A Handbook of Moon Magick& Rituals) i istraživala je lunarne misterije pozivajući Pagane da "traže nove načine da slave Mjesec". Njeno dalje pisanje je dosta bilo skoncentrisano na keltske tradicije, zatim vilinsku magiju, čarolije i čak i automatsko pisanje. Iz tog perioda najpoznatija knjiga je "Celtic Myth& Magick: Harness the Power of the Gods and Goddesses" ("Keltski mit i magija: upregnuti moći Bogova i Boginja") koju je objavio Llewellyn kao dio nijhove serije "Svjetska religija i magija". Knjige su joj prevedene na španski, a uživa ugled u Latinskoj Americi.

Pisala je i članke za brojne časopise poput Fate, Circle i Enlightments, u kojima je davala savjete o ritualima za sabate i esbate, kao i brojnim drugim temama. Često je održavala radionice na temu metafizike, duhovnosti, Nju Ejdža i ohrabrivala je mlade ljude da se okušaju u vođenoj meditaciji. Pored toga, volontirala je i u skloništu za pse u Indijani, a bavila se i salonskim plesom.

Back

Izvori:

www.patheos.com

www.llewellyn.com

www.prabook.com

www.legacy.com

www.wildhunt.org

www.circlesanctuary.com

www.youtube.com

www.stopedainmccoy.com

Tekst je originalno objavljen u prijateljskoj Veštičjoj reviji:

http://vesticjarevija.com/