Home
 
 
Poezija
Filozofija
Drevne
civilizacije
 
 
Muzika
Film
Umetnist
Ekologija
 
 
 
Urednik
 
 
 
 
 
Kabala
Tarot
Ji Đing
Feng Šui
 
 
Telema
Vika
Nju Ejdž
Reiki
 
 
 
Web master
 
Willow
 
   
 

ARTEMISIA - Pelin
 
Sun Ayla

pelin gorki (abshintium), pelin divlji (vulgaris), pelin slatki (annua)

Artemisiaje dobila ime po boginji Artemidi (Diana za Rimljane), boginji zaštitnici divljih životinja, žena, izvora i potoka. Stari Grci su je koristili kada su hteli da uspostave kontakt sa bogovima, i tom prilikom su njene cvetove mešali sa salom žrtvovanih životinja, verujući da će prijatan miris koji se, uz pripremljeno salo i dim ispuštalo, dizao visoko u nebo da odobrovolji bogove. Kelti su je brali rano u zoru hodajući unazad, da bi zavarali trag zlim duhovima, i vencima od artemisie ukrašavali su glave boginja. Rimljani su na Kapitolu, najboljim pobednicima prije svih priznanja i počasti, davali napitak od artemisie, verujući da im se tako omogućava večan i zdrav život kao najveće blago.

U mnogim zemljama Istoka, pravljeni su magični brojevi, talismani od artemisie, i kačeni visoko iznad vrata, kako bi zaštitili dom od zlih duhova. Po hrišćanskim legendama, na putu ispred zmije je nikla artemisia da bi zaštitila čoveka od greha, te je tako je ova biljka našla upotrebu i kod hodočasnika. Stavljajući listove artemisie u cipele, smanjivali su bol u nogama, i štitili se od zlih duhova pri svom dugotrajnom pešačenju. Zanimljivo je, da su prvi automobili imali iscrtanu ovu biljku kao simbol, da ih štiti od prepreka na putu. Ovo je bila i omiljena biljka San Giovanni Battiste, koji je nosio u vidu kaiša oko struka, verujići da će tako oterati đavola. Po nekim verovanjima ispod korenja artemisie raste ugalj koji ima moć da štiti od groma pesti i duhova. Pored toga što je izuzetno lekovita, ova biljka spada u grupu najmoćnijih biljki u magijskoj primeni. Iako su navedene tri vrste pelina i koje su po izgledu različite, u magijskoj upotrebi imaju potpuno isto dejstvo. Pored naziva pelin, poznata i po drugim nazivima u narodu, kao što su akcenac, osenac, pelinćek, vakćenac engleski naziv Wormvood, Mugworts (slatki pelin).

Pelin je biljka sa razgranatom stabljikom poludrvenastog oblika, koja može da naraste u visinu do jednog metra. Stabljika je okrugla, sa crvenkasto - perastim razdeljenim i srebrenasto belim listovima, koji su prekriveni dlačicama sa obe strane. Cvetovi su bledo žuti u grozdu, sa oborenenim glavicama prijatnog mirisa. Cveta od juna do avgusta. Za lek se bere list pre cvetanja, cela biljka dok je u cvatu, a koren u oktobru. Za magijsku upotrebu cvetovi se beru u momentu cvetanja (između cveta i pupa). Ublažavala je porođajne bolove i korištena za regulisanje menstrualnog ciklusa. Artemisia je biljka vezana za lunarne cikluse. Cvet proizvodi absentin koji daje izuzetno gorak ukus, te je u prošlosti korišten kao halucionogeno sredstvo koji ih je dovodio u trans, a neretko i u smrt. Upravo zbog osobine da nahrani telo i duh, ali i da odvede u smrt, nazivali su je i biljkom "života i smrti".

Magična svojstva ove biljke u stanju su da uklone sve što je negativno i zlo. Voda u kojoj je potopljena artemisia idealna je za čišćenje magijskih rekvizita kao sto su posude, magično ogledalo, kristalna kugla, naročito prije divinacije. Popijena u vidu čaja, ili udisanjem dima, izaziva alternativno stanje svesti, te je proglašena za "veštičju travu". Paljenjem pospješuje psihičku moć, olakšava divinaciju i poboljšava meditaciju, dok pušenje podstiče i štiti osobu na astralnim putovanjima. Biljka manifestuje dobre duhove i udaljava maligne.

Ako želite da podstaknete lucidne snove, ispod jastuka stavite ovu biljku u svetlo plavu platnenu kesicu, dok stavljanje ispod kreveta privlači ljubav. Svaki put kad nas obuzme zavist, mržnja, ili se dešavaju česte i teške kućne svađe, da bi uspostavili ekvilibrio energije poželjno je zapaliti listove pelina sa listovima lorbera i lavande.

Za pročisćenje mesta gde boravimo i održavanje bračne harmonije koristi se ulje ili esencija od pelina (dominacija meseca). Za sreću u kući, i da oteramo nesreću iz kuće, napravit ćemo buket od artemisie, lavande, rute, nekoliko grančica hrasta i deteline. Buket učvrstiti sa tankom žicom pa preko nje staviti zlatnu traku.Takav buket stavite negde u blizini kućnih vrata. Možete ga okačiti sa vanjske, ili sa unutrašnje strane ulaza u kuću, ili na neku policu. Ako ste maštoviti može to biti lepa dekoracija.

(Korišteni podaci iz: " Il grande libro delle piante magice"("Velika knjiga magije biljaka")

Back

Objavljeno u prijateljskoj Veštičjoj reviji broj 16.

http://vesticjarevija.com/